august 3, 2020

Hvad du skal vide om DMI, Dansk Meteorologisk Institut

Du har sikkert hørt om DMI, Dansk Meteorologisk Institut. Måske ved du, at det er dem, der står bag vejrudsigterne. Men mange ved ikke ret meget mere end det, og de fleste tænker aldrig over, at DMI rent faktisk består af mennesker, der arbejder hver eneste dag for at forstå vejret. Her kan du lære lidt mere om DMI, Dansk Meteorologisk Institut.


En tjeneste for folket


Forestil dig, at vi slet ikke havde nogen vejrudsigter. Sådan var det indtil midt i 1800-tallet, hvor Frankrig var de første til at åbne et institut, der skulle forudsige vejret. Herefter fulgte Danmark dog hurtigt, og siden 1872 har vi kunnet få vores prognoser om vejret fra DMI, Danmarks Meteorologiske Institut.


I modsætning til mange forskningsområder har meteorologien et helt konkret formål, der er relevant for helt almindelige mennesker. Den meteorologi, der forskes i på DMI, er nemlig ikke blot et studie i vejrfænomener. Den har også helt konkret et formål om at sprede sin viden ud til befolkningen.


Dét at du får din vejrudsigt, og formentlig det meste af din viden om vejret i det hele taget, sker primært takket være DMI og tilsvarende institutter i andre lande, der arbejder sammen om at forstå vejret og dets opførsel.
Dermed er meteorologi altså et temmelig særligt og unikt felt, og vi kan med rette være taknemmelige for, at vi har nogle dygtige meteorologer, som arbejder for at gøre vores hverdag en smule lettere. På den måde yder DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, en stor tjeneste for den danske befolkning, og det er blandt andet derfor, det giver mening at vi støtter op om instituttet. Ønsker du at vide mere om deres forskellige opgaver og andet, findes der masser af online information om DMI, som du kan dykke ned i.

Vejrudsigter kan redde liv


DMI kan gøre en forskel for dig konkret i hverdagen, ved at du for eksempel kan forudsige om du skal tage regntøj med på weekendtur eller lignende. Det er dog også vigtigt at understrege, at deres pligt og nytte også rækker langt ud over dette formål.


Takket være meteorologiske institutter som DMI, der beskæftiger sig med at undersøge vejret og klimaet, kan vi nemlig fra tid til anden forudsige store, alvorlige skift, der kan føre til enorme katastrofer, som kan tage menneskeliv. Ved at forudsige den slags ting kan et meteorologisk institut altså helt konkret redde menneskeliv. Det kan være ved at evakuere en by forud for en flodbølge eller gøre andre foranstaltninger, der kan forhindre at mennesker bliver offer for vejrets gøren og laden.


Der er altså rigtigt god grund til at være glad for, at vi i Danmark har noget som DMI, der både kan gøre livet lidt lettere for os, og som kan indgå i et bredt internationalt samarbejde om at forudsige forfærdelige katastrofer. Det er bare nogle af de vigtige opgaver, der kan løses. Derudover er det naturligvis også dejligt, at vi i det hele taget ved hvad vejret er for noget, så vi ikke går rundt i uvidenhed, som man gjorde før 1800-tallet.


Leave A Comment

sign in to post your comment or singup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *