august 19, 2020

Vedvarende energi i Danmark: De bedste kilder

Den danske stat og det meste af befolkningen ønsker på lang sigt at gå fra fossile brændstoffer til vedvarende energikilder. Det er en svær opgave, og det kræver en gradvis forandring, men takket være flere gode kilder kan det uden tvivl lade sig gøre.

Hvis du vil lære mere om vedvarende energi i Danmark, så læs med her. Vi løfter sløret for nogle af de bedste kilder.

Solenergi

Selvom solen ikke altid skinner i Danmark, så gør den det alligevel ofte – og ofte nok til at det betaler sig at overveje solenergi.

Mange privatpersoner har allerede investeret i solceller til huset, og i det offentlige er der også fokus på solceller, solvarmeanlæg og andre måder at udnytte solen på.

I de varmere lande kunne man godt forestille sig, at solenergi kunne gå hen at blive en primær energikilde. Det er en 100% vedvarende, funktionel og stærk energikilde, som byder på et kæmpe potentiale, hvis vi formår at udnytte det ordentligt.

Vindenergi

Vindenergi er ekstremt populært herhjemme i Danmark – bare se på, hvor mange vindmøller vi har, samt hvor innovative flere danske virksomheder er inden for vindenergi.

Vindmøller er effektive og vedvarende, for der er altid garanti for vind, så det er bestemt en oplagt energikilde at investere i. Vindenergi producerer dog sjældent en lige så stor mængde energi som andre metoder (både med hensyn til vedvarende og fossile), hvilket er det største problem, som tilhængere af vindenergi står med. Vi ender formentligt i en situation, hvor vindenergi spiller en vigtig, men supplerende rolle frem for at være den primære kilde til energi i verden. Danmark har dog langt større ambitioner med vindkraft end de fleste andre lande, og vi forventes at være et af de få lande, hvor vindkraft vil udgøre over 50% af forsyningen i fremtiden.

Biogas

Biogas er en blanding af metan og kuldioxid. Man bruger biomasse og organisk affald til at danne biogas, som senere kan bruges til produktion af elektricitet, varme, industri og transport.

Man fremstiller biogas hos et biogasanlæg, hvor forholdene selvfølgelig skal være i orden. Det organiske materiale skal igennem en anaerob nedbrydningsproces. Biogas kan også dannes i naturen under de rette forhold.

Det er blevet mere almindeligt at bruge biogas i Danmark. Både produktion og brug af biogas er steget en del i løbet af de seneste årti, og der er store forventninger til fremtiden.

Vandkraft

Vandkraft er enormt udbredt i visse lande – for eksempel i Norge, Sverige og Brasilien. Det er fordelagtigt at være en nation med mange bjerge, så vand kan løbe nedad, men der findes en del måder at udnytte vand på.

Selvom vandkraft ikke er særligt fremtrædende i Danmark, så er der enkelte vandkraftværker, der kører fint. På verdensbasis står vandkraft for 8% af elforsyningen og kan potentielt blive højere, da der stadig er masser af potentiale. Vandkraft er vedvarende, da der altid er steder, hvor vand løber, og da man samtidig er i stand til at bygge funktionelle vandkraftværker i disse dage.


Leave A Comment

sign in to post your comment or singup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *